De recensies van de Bergmankronieken.
Volgorde: 
1. Wat verborgen is (5*)
2. De discipel (5*)
3. Het familiegraf (4*) 
4. Het stille meisje (5*)
5. De test (5*) 
6. Het oordeel (5*) 

Auteurs: Hjorth Rosenfeldt      
Boek:      Wat verborgen is 
Datum:   14 juli 2016   (herlezen)

Bijzonderheden:
Deel 1 van de Bergmankronieken

Over de auteurs:
Michael Hjorth is eigenaar van een productiemaatschappij voor tv, film en theater. Hans Rosenfeldt is acteur, toneelschrijver en presentator. Deel een van de Bergmankronieken is hun debuut.

Over het boek:
Donkere cover. De achternamen van de auteurs groot in ‘vuilwit’ aan de bovenzijde. De titel in rode letters eronder. 
Op de foto een meisje op een stoel in een donkere ruimte; de vloer lijkt vochtig. Het lijkt een kelder/parkeergarage. Daaronder in kleine witte letters: De Bergmankronieken. Een aanduiding dat het niet bij een boek blijft. Daaronder: de aanduiding literaire thriller en de naam van de uitgeverij, ook in de kleur rood.

Op de achterzijde een korte inhoud, wat informatie over de twee auteurs en wat quotes over het boek. 474 pagina’s, inclusief het dankwoord. Er zijn hoofdstukken, maar geen is genummerd of anderszins benoemd. Prettig letterformaat; mooie bladspiegel.

De vaste personages in de kronieken
Het team van de Nationale recherche bestaat uit vier vaste leden:
Torkel Höglund. Teamleider. Meermalen gescheiden, alleenstaande man.
Ursula Andersson. Sporenonderzoek. Gehuwd met Mikael. Ze hebben een dochter: Bella.
Vanja Lithner. Overig onderzoek. Jong, gedreven en ambitieus.
Billy Rosén. Digitaal expert en manusje van alles.

In dit deel wordt het team aangevuld met Sebastian Bergman. Sebastian is psycholoog, 55 jaar oud en verloor tijdens de tsunami zijn vrouw Lily en dochtertje Sabine. Sebastian werkte in het verleden met Torkel en Ursula samen. Hij is een einzelgänger met een enorm ego. Maar ook met verstand van zaken. Stefan Hammerström is zijn therapeut.

De belangrijkste personages in deel 1.

Roger Erikson (16), zoon van Lena Erikson, vader onbekend. Erik Herverin is een van zijn twee vrienden. De ander is Johan Strand. Hij is de zoon van Ulf Strand en Beatrice Strand (tevens mentor van Roger). Lisa Hansson is de vriendin van Roger. Haar ouders zijn erg gelovig. Leonard Lundin is een van de jongens die Roger pest. Daarom is Roger van school veranderd.

Palmlöv College: kakschool, ooit gesticht door de vader van Bergman, Ture.
Rector: Ragnar Groth
Mentor: Beatrice Strand
Conciërge: Axel Johansson

De lokale politie:
Kerstin Hanser – zelf een zoon van 14 jaar oud verloren. Zij roept de hulp in van het team van Torkel.
Hoofdinspecteur Thomas Haraldsson. Voelt zich gepasseerd door de benoeming van Hanser. Woont samen met Jenny. Jenny heeft een tot nu toe sterke, allesomvattende en onvervulde kinderwens.

De korte inhoud:

Na het overlijden van zijn moeder – met wie hij geen contact had – keert Sebastian Bergman terug naar Västerås, waar zijn voormalig ouderlijk huis staat. Hij wil de woning, inclusief inboedel, zo spoedig mogelijk laten verkopen. Als hij wat dozen vult met boeken, treft hij in een kistje drie brieven aan, die hem ernstig in verwarring brengen. Nadat in Västerås een als vermist opgegeven jongen dood wordt aangetroffen, wordt de hulp van het team van Torkel ingeroepen. Bij toeval ontmoeten Torkel en Sebastian elkaar in Västerås en de laatste beseft dat hij de expertise van het team goed kan gebruiken voor een eigen onderzoek, dus dringt hij zich op aan het team. Zijn aanstelling door Torkel wordt niet door iedereen zo gewaardeerd. Sebastian is dan ook een enorm vervelende collega, maar zijn hulp blijkt onontbeerlijk voor de oplossing van de moord.

Mijn mening:

Geweldig debuut. Heerlijk vlot geschreven. Je vliegt door het (tamelijk dikke) boek. Genoeg wendingen om het alle pagina’s lekker spannend te houden. En een tweeledig schokkend einde. Zowel de dader is onverwacht als het resultaat van het eigen onderzoek van Sebastian. Wat het boek ook bijzonder maakt, is het personage Sebastian. Hij is in feite onuitstaanbaar, gaat alleen voor eigen gewin (en genot) en heeft lak aan alles en iedereen. En toch krijgt hij op enig moment de sympathie van de lezer. Knap gedaan. Vijf vette sterren voor dit eerste deel. En ik ga meteen verder in deel 2.

 

Auteurs: Hjorth Rosenfeldt  
Boek:     De discipel
Datum:   18 juli 2016 (herlezen)

Bijzonderheden: Dit is deel 2 van de Bergmankronieken.
Waarschuwing: Je kunt de delen beter in de goede volgorde lezen; op pag. 328 van dit tweede deel wordt de plot
van deel 1 weggegeven!

Over het boek:
Donkere cover. De achternamen van de auteurs groot in ‘vuilwit’ aan de bovenzijde. De titel in groene letters eronder. Op de foto een meisje dat op haar handen en knieën op de grond steunt en naar beneden kijkt. Het lijkt de gang van een woning. Onder de afbeelding in kleine witte letters: De Bergmankronieken. Daaronder: de aanduiding literaire thriller en de naam van de uitgeverij, ook in de kleur groen.

Op de achterzijde een korte inhoud, wat informatie over de twee auteurs en enkele (lovende) quotes over het eerste boek. 519 pagina’s, inclusief het dankwoord. Er zijn geen hoofdstukken, maar de tekst wordt onderbroken bij nieuwe onderdelen van het verhaal. Prettig letterformaat; mooie bladspiegel.

De vaste personages in de kronieken

Het team van de Nationale recherche bestaat uit:

1. Torkel Höglund. Teamleider. Meermalen gescheiden, alleenstaande man.
2. Ursula Andersson. Sporenonderzoek. Gehuwd met Mikael. Ze hebben een dochter: Bella.
3. Vanja Lithner. Overig onderzoek. Jong, gedreven en ambitieus.
4. Billy Rosén. Digitaal expert en manusje van alles. Heeft een relatie met My

Ook in deel 2 wordt het team aangevuld met Sebastian Bergman. Sebastian is psycholoog, 55 jaar oud en verloor tijdens de tsunami (2e kerstdag) zijn vrouw Lily en dochtertje Sabine. Sebastian werkte in het verleden met Torkel en Ursula samen. Hij is een einzelgänger met een enorm ego. Maar ook met verstand van zaken. Stefan Hammerström is zijn therapeut.
Ellinor Bergkwist, een van de vele veroveringen van Sebastian, accepteert geen ‘nee’ als antwoord en dringt zich in dit deel in het leven (en de woning) van Sebastian 

De belangrijkste personages in deel 2

Trolle Hermansson: ex politieman/nationale recherche.
Annette Willén – lid van de praatgroep die Sebastian, onder druk van Stefan, eenmaal bijwoont.

Lövhaga-gevangenis:
Thomas Haraldsson. Politiefunctionaris in deel 1; blijkt nu benoemd te zijn tot gevangenisdirecteur. Hij heeft zelfs een eigen secretaresse: Annika. Zijn vrouw Jenny is inmiddels elf weken zwanger. Victor Bäckman is de veiligheidschef van de gevangenis. De belangrijkste gevangene is Edward Hinde. Een seriemoordenaar die in de jaren 90 enkele vrouwen heeft vermoord. Mede door Sebastian is hij destijds ontmaskerd. Sebastian heeft boeken over Hinde geschreven en dankt mede daaraan zijn reputatie als deskundige. Hinde leeft in de gevangenis volledig in afzondering en heeft in het verleden wel contact gehad met oud gevangenen: Roland Johansson en José Rodriquez. En hij heeft een bewonderaar die hem brieven schrijft: Carl Wahlström.

Jennifer Holmgren: ambitieuze politieagente.
Axel Weber: journalist bij Expressen.

De korte inhoud:
Hoewel Hinde veilig is opgesloten in de gevangenis, worden er in korte tijd drie vrouwen vermoord op een wijze die Hinde kenmerkt. Hinde leeft afgezonderd van de andere gevangenen, en mag geen contact met de buitenwereld hebben. Kan het zijn dat er een copycat bezig is? Die weet dan wel alle bijzonderheden, ook die destijds niet in de media zijn gemeld. Sebastian dringt zich weer op aan het team; als Hinde-kenner kunnen ze zijn hulp immers goed gebruiken. Sebastian heeft natuurlijk zelf een tweede, geheime agenda, maar hoewel aanvankelijk geen enkel verband bestaat tussen de slachtoffers, ontdekt Sebastian toch een link. Hij heeft met allemaal het bed gedeeld! Dit maakt de hele zaak erg persoonlijk. Voor Sebastian, maar ook voor Vanja, die bij Hinde wel in de smaak valt.Tot overmaat van ramp spelen er problemen tussen Vanja en Billy, wat zijn weerslag heeft op het team. En Ursula kampt ook al met persoonlijke problemen.

Mijn mening:
Wat een topauteurs. Zo’n fijne schrijfstijl, zoveel personages die met elkaar verweven worden. En we leren wat meer over het team en over hun verleden. De toevoeging van de kleurrijke Ellinor, die op het einde van het verhaal op haar eigen wijze nog voor een cliffhanger zorgt. Geweldig. Het enige verschil met deel 1 (meer een whodunnit) is dat in dit deel de psychologie een ijzersterke rol speelt. Hinde en Bergman zijn aan elkaar gewaagd. Niet weg te leggen en een dikke aanrader. Vijf dikke sterren.

 

Auteurs: Hjorth Rosenfeldt
Boek:      Het familiegraf
Datum:   24 juli 2016  (herlezen)

Bijzonderheden: Dit is deel 3 van de Bergmankronieken
Waarschuwing: Je kunt de delen beter in de goede volgorde lezen; al op pag. 12 van dit derde deel wordt de plot van
deel 2 weggegeven!

Over het boek:
Donkere cover. De achternamen van de auteurs groot in ‘vuilwit’ aan de bovenzijde. De titel in gele letters eronder. Op de foto een meisje dat op knieën op de grond zit, op een grasveld aan een water. Onder de afbeelding in kleine witte letters: De Bergmankronieken. Daaronder: de aanduiding literaire thriller en de naam van de uitgeverij, ook in de kleur geel.

Op de achterzijde een korte inhoud, wat informatie over de twee auteurs en enkele (lovende) quotes over de kronieken. 448 pagina’s, inclusief het dankwoord. Het eerste hoofdstuk draagt de titel: 2003. Verder zijn er geen hoofdstukken, maar de tekst wordt wel onderbroken bij nieuwe onderdelen van het verhaal. Prettig letterformaat; mooie bladspiegel.

De vaste personages in de kronieken

Het team van de Nationale recherche bestaat uit:
1. Torkel Höglund. Teamleider. Meermalen gescheiden, alleenstaande man.
2. Ursula Andersson. Sporenonderzoek. Gehuwd met Mikael. Ze hebben een dochter: Bella. In deel 3 blijken er grote huwelijksproblemen.
3. Vanja Lithner. Overig onderzoek. Jong, gedreven en ambitieus.
4. Billy Rosén. Digitaal expert en manusje van alles. Heeft sinds deel 2 een relatie met My.

Ook in deel 3 wordt het team aangevuld met Sebastian Bergman. Sebastian is psycholoog, 55 jaar oud en verloor tijdens de tsunami (2e kerstdag) zijn vrouw Lily en dochtertje Sabine. Sebastian werkte in het verleden met Torkel en Ursula samen. Hij is een einzelgänger met een enorm ego. Maar ook met verstand van zaken. Stefan Hammerström is zijn therapeut.

Ellinor Bergkwist, een van de vele veroveringen van Sebastian, wist zich in deel 2 in het leven (en de woning) van Sebastian te dringen. En ze komt ook terug in deel 3.
Jennifer Hofman, de ambitieuze politievrouw uit deel 2, mag meelopen met het team van Torkel, ter eventuele vervanging van Vanja, die mogelijk in verband met een opleiding binnenkort voor drie jaar naar de FBI vertrekt. Tot groot verdriet en ongenoegen van Sebastian.

De belangrijkste personages in deel 3
Shibeka, gehuwd met Hamid. Samen hebben zij twee kinderen. Mehran (nu 15) en Eyer (nu 13). Toen de kinderen 6 en 4 jaar oud waren, verdween Hamid spoorloos, samen met zijn neef Said. Ene Joseph heeft zich nadien bij het gezin gemeld.

TV-station: Lennart Stridh, verslaggever van het programma ‘Vermist’. Linda Andersson, collega van Lennart. Sture Liljedahl, baas van Lennart /Linda.
Hedvig Hedman is de provinciale korpschef. Alexander Söderling, gehuwd met Helena, samen een dochter, Selma. Veronica Ström.
Politie (economische delicten): Peter Gornack (oud medestudent van Vanja).
Ingrid Ericsson.
OM: Stig Wennberg.

Håkan Persson Riddarstolpe (psycholoog, werkzaam bij de politie).

De korte inhoud:

Het boek begint met een hoofdstuk in 2003. Een vrouwelijke huurmoordenaar, Patricia Wellton, vermoordt een man. In het volgende hoofdstuk (dat speelt in 2012, blijkt) wordt in de bergen van Jämtland - bij toeval - een skelet gevonden. Nader onderzoek wijst uit dat er zes doden liggen. Het team van Torkel wordt ingeschakeld en reist af. Alles zit tegen in dit onderzoek. De geheimen zijn te groot. De wens om alles in de doofpot te houden ook. Extra complicatie is dat de teamleden ook zo hun problemen hebben. Zo wil de vriendin van Billy, My, graag gaan samenwonen, en Billy is daar nog niet aan toe. Jennifer is nieuw toegevoegd aan de groep en moet haar plekje en werkwijze nog vinden. Ze kan het goed met Billy vinden. Torkel worstelt met zijn gevoelens voor Ursula. Ursula kan nog niet geloven dat haar echtgenoot haar heeft laten zitten en ze is vooral bang wat dit voor gevolgen gaat krijgen voor de relatie met haar dochter Bella. En Vanja heeft haar zinnen gezet op de opleiding in Amerika, als ze slecht nieuws krijgt over haar vader, Valdemar. Ten eerste is hij verdachte in een economisch onderzoek van de politie en ten tweede blijkt de kanker, die overwonnen leek, in beide nieren te zijn uitgezaaid. En Sebastian is zijn charmante zelf: hij manipuleert en bedriegt weer als altijd, hoewel we ook wel een gevoelige kant van hem leren kennen, in dit deel, zeker ten opzichte van Vanja en Ursula. Maar hij zet altijd mensen tegen zich op. Ellinor Bergkwist is er daar een van. Hij zet haar zonder pardon buiten de deur en uit zijn leven. Met een kort briefje. Maar of zij dat zomaar pikt?

Mijn mening:

Van de drie delen die ik heb gelezen, vind ik deze de minste.  Misschien omdat de gevonden lijken in 2003 al om het leven zijn gebracht? De dreiging loopt echter wel door in het heden, dus het is niet allemaal 'oude koek'. En als gebruikelijk: op de laatste pagina weer een enorme cliffhanger. Heerlijk dus, om meteen door te kunnen gaan in deel 4.
Omdat het verhaal gewoon wel weer goed in elkaar zit en de personages steeds meer onder je huid kruipen, worden het wel
4 hele dikke sterren.

 

Auteurs: Hjorth Rosenfeldt    
Boek:     Het stille meisje
Datum:   2 augustus 2016

Bijzonderheden: Dit is deel 4 van de Bergmankronieken Waarschuwing: Je kunt de delen beter in de goede volgorde lezen.

Over het boek:
Donkere herfstachtige cover. De achternamen van de auteurs groot in ‘vuilwit’ aan de bovenzijde. De titel in blauwe letters eronder. Op de foto een meisje dat staat voor een houten huisje. Onder de afbeelding in kleine witte letters: De Bergmankronieken. Daaronder: de aanduiding literaire thriller en de naam van de uitgeverij, ook in de kleur blauw. Op de achterzijde een korte inhoud, twee quotes en dan wat informatie over de twee auteurs.

416 pagina’s, inclusief het dankwoord. Er zijn geen hoofdstukken, wel onderbrekingen. Geen nummering of andere aanduidingen. Prettig letterformaat; mooie bladspiegel.

De vaste personages in de kronieken:
Het team van de Nationale recherche bestaat uit:
1. Torkel Höglund. Teamleider. Meermalen gescheiden, alleenstaande man.
2. Ursula Andersson. Sporenonderzoek. Gescheiden.
3. Vanja Lithner. Overig onderzoek. Jong, gedreven en ambitieus.
4. Billy Rosén. Digitaal expert en manusje van alles. Heeft trouwplannen met My.

Ook in deel 4 wordt het team aangevuld met Sebastian Bergman. Sebastian is psycholoog, 55 jaar oud en verloor tijdens de tsunami (2e kerstdag) zijn vrouw Lily en dochtertje Sabine. Sebastian werkte in het verleden met Torkel en Ursula samen. Hij is een einzelgänger met een enorm ego. Maar ook met verstand van zaken. Stefan Hammerström is zijn therapeut.
Jennifer Hofman (die we leerden kennen in deel 2 en bij het team was gevoegd in deel 3) maakt voor een bepaalde klus - samen met Billy - ook weer even deel uit van het team.

Axel Weber, de journalist van Expressen, komt ook weer langs in het verhaal.

De belangrijkste personages in deel 4

Het gezin dat vermoord wordt: Karin en Emiel Carlsten, met hun zoontjes Georg en Fred.
Maria Carlsten is de zus van Karin. Zij heeft een dochter: Nicole (10 jaar oud).
De ‘buren’ van de familie zijn: De familie Thorsson: Felix en Hannah, met hun dochter Cornelia. Zij huren het huis van Thomas Nordgren. Het meisje Cornelia (9 jaar) vindt het vermoorde gezin als eerste. De familie Bengtsson Stefan Andrén

Als eerste verdachte wordt vrijwel meteen Jan Ceder opgepakt: hij heeft het gezin recent bedreigd. Hij wordt bijgestaan door zijn advocate: Flavia Albrektson.

De politie van Torsby:
Erik Flodin, de onlangs benoemde commissaris van de recherche. Hij roept de hulp in van de Nationale Recherche, omdat hij niet zijn eerste grote zaak wil verprutsen. Erik kampt met nog een probleem: zijn echtgenote Pia. Zij is burgemeester van Torsby en wil voorkomen dat de stad door de moorden een slechte naam krijgt.
Hans Olander: baas van Erik Flodin. Had liever gezien dat de andere kandidaat (Per Karlsson) was benoemd, in plaats van Erik. Fabian Hellström: technische recherche.
Frederika Fransson: agente die als eerste ter plaatse is.
De onderzoeksleider/OvJ is mevrouw Malin Ǻkerblad.
Frank Hedén: oud-burgemeester. Door Pia opgevolgd. Hij is nu regionaal wildopzichter. Hij is weduwnaar en zorgt voor zijn gehandicapte zoon Hampus.
Ove Hansson, eigenaar botenbedrijf.

De korte inhoud:

Een gezin wordt in koelen bloede vermoord, met een geweer. Vader, moeder en twee kinderen. Waarom? En door wie? Nader onderzoek wijst uit, dat er nog een kind (Nicole) aanwezig moet zijn geweest. Er start een speurtocht en het kind wordt gevonden. Maar dat weet de moordenaar ook, dus is Nicole in levensgevaar. Bovendien is zij ernstig getraumatiseerd, waardoor zij niet meer spreekt. Sebastian moet letterlijk alles in de strijd gooien om tot het meisje door te dringen. Intussen heeft Sebastian een verborgen agenda, is Vanja woedend op haar ouders, gaat Billy mee in alles dat door My wordt voorgesteld voor hun bruiloft en is Torkel gewoon zichzelf, maar hij mist de inbreng van Ursula en voel ook een disbalans in de groep.

Mijn mening:

Terug op het niveau van de delen 1 en 2: dus vijf dikke sterren. We gaan toch wat sympathieke kanten van Sebastian ontdekken, maar hij blijft een hork.
En, net als in alle voorgaande delen, een behoorlijke cliffhanger. Een tweedelige, in feite.

 

Auteurs: Hjorth Rosenfeldt    
Boek:     De test
Datum:   19 augustus 2016

Bijzonderheden:
Dit is deel 5 van de Bergmankronieken Waarschuwing: Je kunt de delen beter in de goede volgorde lezen. De persoonlijke ontwikkelingen van de personages kun je zo beter volgen en waarderen. En er gebeurt nogal wat met ze.

Over het boek:

Een totaal andere cover dan de delen hiervoor. Licht. Met links (overdwars) de namen van de beide auteurs, de een in goudkleur, de andere in zilverkleur. Op de rechterhelft staat de rechterhelft van een mannengezicht, met baard. De man lijkt wat op Steve Jobs, vond ik. De titel onder, in witte letters rechts van het midden, met daaronder de aanduiding literaire thriller en de naam van de uitgeverij. Kleiner dan de titel, ook in witte letter. Ook de achterkant is heel wit. Daar vind je een korte inhoud, een quote uit de VN Detective & Thrillergids en nog wat informatie over de twee auteurs. Met een nieuwe foto, zwart-wit.

412 pagina’s, inclusief het dankwoord. Net als in deel een zijn er wel hoofdstukken, maar zonder nummering of andere aanduidingen. Prettig letterformaat; mooie bladspiegel.

De vaste personages in de kronieken

Het team van de Nationale recherche bestaat uit: 1. Torkel Höglund. Teamleider. Meermalen gescheiden, alleenstaande man. 2. Ursula Andersson. Sporenonderzoek. 3. Vanja Lithner. Overig onderzoek. Jong, gedreven en ambitieus. 4. Billy Rosén. Digitaal expert en manusje van alles. Is recent gehuwd met My.

Ook in deel 5 wordt het team aangevuld met Sebastian Bergman. Sebastian is psycholoog, 55 jaar oud en verloor tijdens de tsunami (2e kerstdag 2004) zijn vrouw Lily en dochtertje Sabine. Sebastian werkte in het verleden ook al met Torkel en Ursula samen. Hij is een einzelgänger met een enorm ego. Maar ook met verstand van zaken.

Jennifer Hofman wordt, via Billy, voor de vierde keer onderdeel van het verhaal.
Axel Weber, de journalist van Expressen, komt ook weer langs in het verhaal en heeft dit keer een grotere rol dan in de voorgaande delen. Ook zijn broer (Rolf Weber) komt even langs in het verhaal.
Een erg belangrijke rol is weggelegd voor Lennart Källman, de hoofdredacteur Expressen

 

De belangrijkste personages in deel 5

In Helsingborg:
Patricia Andrén, gescheiden van Stefan Andersson. Samen hebben zij zoon Max. Schooljuf van Max: Ragnhild Torsson Hoofdinspecteur: Peter Berglund

In Borås: Miroslav (Mirre) Petrovic. Gabriel Petrovic, vader van Mirre.
Hoofdinspecteur: Eva Florén
School: Lise-Lotte Gonzales

De tweeling Ebba en Sara, die een succesvol blog (Tweelingzielen) bijhouden.

Olivia Johnson (studente)
Docenten van Olivia: Ǻke Skogh (medische techniek), Christian Saurunas (lector) en Muhammed El-Fayed (lector).

De korte inhoud:

De docusoapmoordenaar, zo wordt hij genoemd. Zelf gebruikt hij de naam Cato de oudere of Sven Cato. Hij vermoordt een deelnemer aan de serie ‘Single moeder zoekt partner’ en een deelnemer van ‘Paradise Hotel’. Maar het gaat de moordenaar niet zozeer om de deelname, het gaat hem er om dat domheid de boventoon voert en dat de media dit ook bijzonder stimuleren. Een idioot met een youtube filmpje wordt op handen gedragen; de student die cum laude afstudeert is niet interessant. De slachtoffers krijgen een test (de titel van dit deel): 60 vragen en als ze een onvoldoende halen, dan vermoordt hij ze. Hun lijkt wordt in een school neergezet: in de hoek, met een sliepuit muts op het hoofd. Als een van de kandidaten wél een voldoende haalt, heeft de moordenaar een probleem. Het team van Torkel komt de moordenaar uiteindelijk, mede daardoor, wel op het spoor en vervolgens gaat Sebastian in de aanval. Met gevolgen die hij niet had overzien.

Mijn mening:

Weer een heerlijk nieuw deel rond Sebastian en het team van Torkel. Ik vind het overigens storend dat op veel kaften van de reeks wordt gesproken over ‘het team van Sebastian’, want dit is onjuist. De moorden zijn natuurlijk erg bijzonder en de moordenaar intelligent en ijdel. De jacht op hem en het verhoor met Sebastian zijn om te smullen. Maar natuurlijk zijn ook alle personages zelf weer in ontwikkeling. Met name de verhouding Sebastian/Vanja speelt dit keer een grote rol. En ook Billy weet onze aandacht al snel te trekken. Kortom: vele uren leesgenot én weer een cliffhanger die vraagt om een vervolg.
De volle vijf sterren.

Auteurs: Hjorth Rosenfeldt
Boek: Het oordeel
Datum:  31 mei 2019
Bijzonderheden 
Dit is deel 6 van de Bergmankronieken. Waarschuwing: Je kunt de delen beter in de goede volgorde lezen. De persoonlijke ontwikkelingen van de personages kun je zo beter volgen en waarderen. En er gebeurt nogal wat met ze.

Korte inhoud (achterflap)

Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven en heeft nog slechts sporadisch contact met de nationale recherche. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord. Ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie.

Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft voor zijn daad. Een van hen komt daarbij te overlijden en een ander slachtoffer pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de nationale recherche en ook Bergman sluit zich weer bij het team aan.

De angst voor nieuwe verkrachtingen wordt steeds sterker. Vanja besluit zichzelf als lokaas in te zetten en brengt daarmee haar eigen leven in gevaar. Maar de dader heeft nog een ander doel...

Personages

Het team van de Nationale recherche bestaat uit: 1. Torkel Höglund. Teamleider. Meermalen gescheiden, heeft nu een relatie met Lise-Lotte. 2. Ursula Andersson. Sporenonderzoek. 3. Vanja Lithner. Overig onderzoek Heeft een relatie met Jonathan. 4. Billy Rosén. Digitaal expert en manusje van alles. Gehuwd met My.
In deel 6 zorgt Sebastian Bergman dat hij wordt toegevoegd aan een onderzoek dat geleid wordt door commissaris Anne-Lie Ulander. De andere medewerkers zijn Carlos Rojas en Vanja Lithner. Sebastian is psycholoog, verloor tijdens de tsunami (2e kerstdag 2004) zijn vrouw Lily en dochtertje Sabine. 
Axel Weber, de journalist van Expressen, komt ook weer terug in het verhaal.

De slachtoffers van de serieverkrachter in dit deel heten:
Therese Andersson, Ida Riitala, Klara Wahlgren, Rebecca Alm en Ingrid Drüber.
Renate Fors is gescheiden van Rodrigo Valbuena. Samen hebben ze een dochter, Linda. Rodrigo heeft nog een zoon, Daniel, halfbroer van Linda. 
Dan Tillman is de eigenaar van de auto (audi) die tweemaal is gezien bij een plaats delict.
Felix Hoekstra runt met vrijwilligers de taxidienst 'auto veilig' waar vrouwen een beroep op kunnen doen als ze alleen reizen
Stella Simmonson en Alma: sekswerkers in een bdsm-club
Silas Franzén, bezoeker van die club

Mijn mening
De informatie op de achterzijde is niet prettig; veel ervan gebeurt pas heel laat in het verhaal. Maar dat is het enige minpunt. Het verhaal is gewéldig, de dader een verrassing en heel goed bedacht. Daarnaast zijn de perikelen tussen Vanja en Sabastian,de nieuwe partner van Torkel en vooral de ontwikkelingen rond Billy (en My) om te smullen.
Het (eind van het) boek schreeuwt om deel 7.
5 dikke sterren.

Maak een Gratis Website met JouwWeb